Kawa Peru

Liczba produktów: 6
Kategorie
Filtruj
Zastosowano sortowanie: Najpopularniejsze
Momento Coffee - Dreamer Espresso - 250g
Momento Coffee - Dreamer Espresso - 250g
Świeża dostawa
 
Data palenia: 10.10.2025 Profil sensoryczny: mleczna czekolada, śliwka, morela
Wysyłka / Odbiór: 24h🚀/odbierz dziś-Ul. Płocka 22A🏡
Waga: 0.25 kg.
43.00
szt.
Momento Coffee - Dreamer Espresso - 250g
Momento Coffee - Dreamer Espresso - 250g
Świeża dostawa
 
COFFEE PLANT - FLOW Jungle Fruit - 250g
Świeża dostawa
 
Data palenia: 01.10.2025 Profil sensoryczny: ananas, mango, marakuja
Wysyłka / Odbiór: 24h🚀/odbierz dziś-Ul. Płocka 22A🏡
Waga: 0.25 kg.
52.00
szt.
COFFEE PLANT - FLOW Jungle Fruit - 250g
Świeża dostawa
 
Bracia Ziółkowscy - Espresso Decaf, Bezkofeinowa - 250g
Świeża dostawa
 
Data palenia: 30.09.2025 Profil smakowy: orzechy, czekolada, nugat
Wysyłka / Odbiór: 24h🚀/odbierz dziś-Ul. Płocka 22A🏡
Waga: 0.25 kg.
42.00
szt.
Bracia Ziółkowscy - Espresso Decaf, Bezkofeinowa - 250g
Świeża dostawa
 
Data palenia: 06.10.2025  Profil sensoryczny: słodka, nugat, praliny
Wysyłka / Odbiór: 24h🚀/odbierz dziś-Ul. Płocka 22A🏡
Waga: 0.25 kg.
76.00
szt.
Data palenia: 06.10.2025 Profil sensoryczny: Orzech włoski, pekan, gorzka czekolada, kakao, kruche, pestkowce
Wysyłka / Odbiór: 24h🚀/odbierz dziś-Ul. Płocka 22A🏡
Waga: 0.25 kg.
69.00
szt.
Data palenia: 09.10.2025 Profil sensoryczny: orzechy, suszone owoce, czarna herbata
Wysyłka / Odbiór: 24h🚀/odbierz dziś-Ul. Płocka 22A🏡
Waga: 0.25 kg.
57.00
szt.

Początki uprawy kawowców w Peru sięgają XVIII wieku. Kraj ten ma bardzo dobre warunki do uprawy kawy, gdyż znajduje się w tak zwanym pasie kawowym – na południowej półkuli, między zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Ciekawostką jest, że znaczna część sadzonych obecnie krzewów pochodzi z pierwszego szczepu Arabiki. Niestabilna sytuacja polityczna i gospodarcza kraju zmusiła rząd do powołania Krajowego Zarządu Kawy. Instytucja ta powstała w 1993 roku i już w krótkim czasie zaczęła zrzeszać większość krajowych rolników. Jej zadaniem było dbanie o najwyższą jakość ziaren. Obecnie Peru znajduje się na liście TOP producentów - zajmuje 11 miejsce. Kawa Peru uprawiana jest głównie w rejonach, takich jak Cajamarca, Chanchamayo Valley i Cusco. Największe zbiory mają miejsce w Chanchamayo Valley. Kawowce uprawia się na terenach położonych od około 900 do 1600 m n.p.m. Z kolei plantacje na terenach do 2000 m n.p.m. Uprawiana jest przede wszystkim Arabica. Dominują odmiany Typica, Caturra, Pache i Bourbon.

Czytaj więcej

Jak uprawia się kawę w Peru?

Kawa z Peru pochodzi głównie z niewielkich gospodarstw rolnych. Plantatorzy z uwagi na doskonałe warunki klimatyczne – wysokogórski klimat, czyste powietrze i dużą odporność ziaren na choroby – nie stosują pestycydów. Warto wiedzieć, że właśnie dlatego wiele ziaren kaw z Peru otrzymało certyfikat dotyczący organicznej jakości Producenci nie używają bowiem chemikaliów, a dzięki temu szanują również środowisko naturalne. Owoce kawowców zbierane są w Peru od marca do października. Kolejno poddaje się je obróbce na mokro i pozostawia na słońcu do suszenia. Pola uprawne prowadzone przez miejscowych farmerów są niewielkie i pozbawione nadmiernej automatyzacji procesów produkcyjnych. W efekcie kawa z Peru wyróżnia się wysoką jakością. Jest także organiczna i ekologiczna. Na uwagę zasługuje staranność rolników podczas selekcjonowania ziaren, co czyni peruwiańską kawę jedną z najlepszych na świecie.

Jak smakuje kawa z Peru?

Kawa Peru jest delikatna, wyróżnia się niezwykłym aromatem i smakiem. Ma lekką kwasowość, a całość bardzo dobrze zbalansowana. Stanowi idealny wybór dla miłośników kaw o kremowo-orzechowym smaku. Na jej smak i wysoką jakość ma wpływ klimat, flora i metody obróbki ziaren. Z uwagi na to, że peruwiańska kawa uprawiana jest tam, gdzie panują stosunkowo wysokie temperatury, może dojrzewać powoli w pełnym słońcu. Gotowe ziarna świetnie sprawdzają się w kawiarce i we french pressie. Są także idealne pod espresso. Jasno palone świetnie smakują również w Aeropress’ie i V60.

Jakie kawy z Peru można zamówić w sklepie Labuna?

Większość peruwiańskich kaw to stonowane napary oparte na słodkiej bazie z czekolady oraz na owocowych nutach. Przykładem może być Ingagi Coffee – Organic Peru Amazonas – średnio palona kawa będąca połączeniem słodyczy i przyjemnej kwasowości pochodzącej z owoców egzotycznych. Znakomitym wyborem jest również Figa Coffee – Peru Andres Burga Lot 1. To kawa z Peru, której profil sensoryczny składa się z cytrusów, chmielu i karmelu. Pochodzi z plantacji znajdującej się w rejonie Calabozo w San Jose de Lourdes. Gospodarstwem zarządzają bracia Burga. Zebraną kawę poddaje się fermentacji przez 24-36 godzin, a następnie suszy na drewnianych podestach przez 2 tygodnie. Tak staranny proces wytwarzania gwarantuje kawie bogactwo smaku i aromatu. Co powiesz na jaśmin, karmel, malinę i pomarańczę? Jeśli chcesz spróbować, jak smakuje kawa o takim profilu sensorycznym, postaw na Coffee Plant – Peru Mariano Centurion. Gwarantujemy Ci, że bez wątpienia „mała czarna” w tej odsłonie mile Cię zaskoczy. W jej aromacie możesz spodziewać się również róży i pieprzu. W sklepie Labuna przygotowaliśmy kawy z różnych zakątków świata. Jesteśmy przekonani, że niejeden gatunek przypadnie Ci do gustu. Jeśli poszukujesz naprawdę wytrawnych i czystych nut w filiżance, zamów kawę Peru. Polecamy także trunki z innych regionów i kontynentów. Oferujemy kawy w atrakcyjnych cenach, dlatego u nas możesz pozwolić sobie na wysokiej jakości produkty niezależnie od zasobności portfela.