• Kawa Nikaragua

  • Parametry

Republika Nikaragui to kraj położony w Ameryce Środkowej. Znajduje się w środkowej części globu, gdzie panuje klimat równikowy. Warunki klimatyczne, a przede wszystkim wysokie temperatury, wyjątkowo sprzyjają uprawie kawy. Na uwagę zasługują także lasy deszczowe i wulkaniczna gleba, która jest wynikiem pyłów wulkanicznych wytwarzanych przez pasmo 40 wulkanów położonych wzdłuż pacyficznego wybrzeża. Produkcja kawy rozpoczęła się w Nikaragui w połowie XIX wieku - była wówczas mocno wspierana przez rząd. Kawę ziarnistą z Nikaragui produkowały największe rodziny, a dochody z plantacji sięgały nawet 55% krajowego budżetu. Sytuacja diametralnie zmieniła się w wyniku powstań rewolucyjnych i wojny domowej trwającej do końca lat 80. Dopiero na początku lat 90. osiągnięto stabilizację. Obecnie dla przedsiębiorców z Nikaragui kawa jest jednym z ważniejszych towarów eksportowych.

Czytaj więcej

Kawa Nikaragua – charakterystyka plantacji

Kawa Nikaragua ma szczególne wymagania dotyczące warunków upraw. Najważniejsza jest odpowiednia gleba, światło słoneczne i wysoka temperatura powietrza. W Nikaragui mamy do czynienia z idealnymi warunkami klimatycznymi. Największe i najbardziej znane plantacje nasion kawowca znajdują się w regionach, takich jak Matagalpa, Segovia i Jinotega, gdzie uprawia się przede wszystkim dwie odmiany – Caturrę i Bourbon. Segovia to z kolei region słynący z uprawy wysokiej jakości ziaren o wyszukanym smaku. Krzewy kawowców w Nikaragui uprawia się na dużych wysokościach, na niedużych plantacjach. Powolne dojrzewanie sprawia, że ziarna charakteryzują się wyjątkowym bogactwem smaku i aromatu. Owoce zbierane są ręcznie i suszone na słońcu. Kolejno poddaje się je obróbce na mokro.

Jakie są odmiany kawy z Nikaragui?

Kawa ziarnista z Nikaragui to przede wszystkim Arabica. Warto podkreślić, że najpopularniejszą jej odmianą jest Bourbon o dużej wydajności odnośnie uprawy. W Nikaragui uprawia się także Caturrę, gdyż charakteryzuje się ona podobną wydajnością co Bourbon. Stosunkowo nowością na rynku jest Pacamara – mieszanka odmiany Pacas i Maragogype. Jej ziarna są dużej wielkości, a profil sensoryczny bazuje na nutach kwiatów i cytrusów. Oprócz wyżej wymienionych odmian kawy Nikaragua specjalizuje się w uprawie ziaren – Red Catuai i Catimor. W sklepie Labuna przygotowaliśmy wiele ciekawych propozycji prosto z Nikaragui. Jeśli masz ochotę odkryć, jak smakują czarne napojei z tego regionu, po prostu złóż zamówienie. Gwarantujemy, że „mała czarna” pochodząca z nikaraguańskich plantacji mile zaskoczy Cię szlachetnym i wyrazistym smakiem.

Jaką kawę z Nikaragui możesz zamówić w naszym sklepie?

W sklepie Labuna oferujemy wyłącznie starannie wyselekcjonowane produkty. Godna polecenia jest kawa Nikaragua – el Limoncillo. Palona przez Vice Mistrza Świata Roastingu (2019) Bogdana Georgescou'a wyróżnia się wysoką cytrusową kwasowością i średnim body. To odmiana Ethiosar będąca hybrydą etiopskiej Rume Sudan i Sarchimor. Wyczuwalne nuty jagód, kakao i śliwek gwarantują wyjątkowe walory smakowe. Koniecznie spróbuj! Z kolei słodkie rodzynki, ciemna czekolada i orzech włoski to profil sensoryczny drugiej edycji Daily Bru. Tę idealną kawę ziarnistą z Nikaragui możesz pić do śniadania i nie tylko. Owocowo-czekoladowe nuty i jedwabisty smak sprawią, że nie będziesz chciał zamienić tej kawy na inną. Możesz zdecydować się również na smak czarnej herbaty i maliny. Postaw na kawę Hard Beans – Nikaragua El Limoncillo pochodzącej z plantacji, która swoją nazwę wzięła od Limoncillo – małej odmiany cytryny, która rosła na tym terenie od 1930 roku. W sklepie internetowym Labuna czeka na Ciebie jeszcze wiele innych produktów. Kawy z każdego zakątka świata z pewnością zaskoczą Cię smakiem, aromatem i przystępnymi cenami. Wypróbuj wszystkie i znajdź swoją ulubionę kawę! Zapraszamy do zakupów! W przypadku pytań pozostajemy do Twojej dyspozycji!