• TRIGGER - Etiopia Nansebo - 250g

Data palenia: 07.05.2024

Mielenie
Profil sensoryczny: Cytrusy, Jagoda, Karmel
Obróbka: Natural
Odmiana botaniczna: Heirloom
Profil wypalenia: Pod filtr
69.00
szt. Dodaj do ulubionych
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Opinie
Wysyłka / Odbiór 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od: 12.99
Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
Paczkomaty InPost 12.99
Kurier Inpost 14.99
Kurier (Pobranie) 18
Kurier DPD 22.5
Waga 0.2 kg

TRIGGER - Etiopia Nansebo- 250g

W Etiopii kawa nadal rośnie w stanie półdzikim, a w niektórych przypadkach całkowicie dzikim. Oprócz niektórych regionów sąsiedniego Sudanu Południowego, Etiopia jest jedynym krajem, w którym uprawia się kawę w ten sposób, ze względu na jej status genetycznej ojczyzny kawy arabica. Oznacza to, że w wielu regionach drobni producenci nadal zbierają wiśnie z dzikich kawowców rosnących w wilgotnych lasach położonych na dużych wysokościach, szczególnie w pobliżu słynnej Wielkiej Rift Valley w Etiopii.

Proces naturalny, czyli suchy, jest procesem tradycyjnym, sięgającym pokoleń wstecz. Kawa przetworzona na sucho, jeśli jest to robione w sposób kontrolowany i ostrożny, może dawać doznania smakowe niespotykane w kawach przetwarzanych na mokro, z głębokimi owocami i nutami kwiatowymi, zwykle z cięższym odczuciem w ustach i niższą kwasowością. Wiśnie są najpierw sortowane, a następnie układane cienkimi warstwami (2-6 cm) na podwyższonych złożach suszarniczych. Są one prawie zawsze używane w przypadku wysokiej jakości ziaren kawy naturalnej, ponieważ wspomagają przepływ powietrza wokół suszącej się kawy, umożliwiając bardziej równomierne suszenie.

Profil sensoryczny: jagody, cytrusy, karmel

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.