-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
TRIGGER - Etiopia Nansebo - 250g
Opinie | |
Wysyłka / Odbiór | 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡 |
Cena przesyłki od: | 12.99 |
Waga | 0.2 kg |
TRIGGER - Etiopia Nansebo- 250g
W Etiopii kawa nadal rośnie w stanie półdzikim, a w niektórych przypadkach całkowicie dzikim. Oprócz niektórych regionów sąsiedniego Sudanu Południowego, Etiopia jest jedynym krajem, w którym uprawia się kawę w ten sposób, ze względu na jej status genetycznej ojczyzny kawy arabica. Oznacza to, że w wielu regionach drobni producenci nadal zbierają wiśnie z dzikich kawowców rosnących w wilgotnych lasach położonych na dużych wysokościach, szczególnie w pobliżu słynnej Wielkiej Rift Valley w Etiopii.
Proces naturalny, czyli suchy, jest procesem tradycyjnym, sięgającym pokoleń wstecz. Kawa przetworzona na sucho, jeśli jest to robione w sposób kontrolowany i ostrożny, może dawać doznania smakowe niespotykane w kawach przetwarzanych na mokro, z głębokimi owocami i nutami kwiatowymi, zwykle z cięższym odczuciem w ustach i niższą kwasowością. Wiśnie są najpierw sortowane, a następnie układane cienkimi warstwami (2-6 cm) na podwyższonych złożach suszarniczych. Są one prawie zawsze używane w przypadku wysokiej jakości ziaren kawy naturalnej, ponieważ wspomagają przepływ powietrza wokół suszącej się kawy, umożliwiając bardziej równomierne suszenie.
Profil sensoryczny: jagody, cytrusy, karmel